Royals kunnen lang mee met ZZ Leiden

Rookies tegen gevestigde orde.  Het leverde een zege op voor de gevestigde orde. ZZ Leiden won in de eigen sporthal met 90-64 van The Hague Royals.

Meer nog dan een bijna derby een confrontatie tussen een nieuwkomer in de Dutch Basketball League en een team dat al jaren mede de toon aanvoert, met kampioenschappen en deelname aan de verschillende Europese competities. Op voorhand dus een grote uitdaging voor het eerste team en een verplicht nummer voor het laatste. Maar dat werd het allerminst in de 5 Mei hal. De Hagenaars konden opvallend lang mee en dat bewijst dat de Royals op de goede weg zijn.

Fel
In het eerste kwart namen de Royals brutaal de leiding. Het duurde tot de helft van de periode voor Leiden langszij kon komen. De Hagenaars beten fel van zich af met de weer als vanouds reboundende Eric Kibi als nu ook veel scorende  man. Daarna volgde een korte periode waarin Leiden snel afstand nam. Die lijn werd in het begin van het tweede kwart doorgezet en op een gegeven moment zag het er met 15 punten verschil naar uit dat het een makkelijke avond zou worden voor ZZ Leiden. Niets was echter minder waar. The Royals toonden over veerkracht en een geweldige teamgeest te beschikken. Punt na punt werd teruggewonnen en de ruststand 38-34 was op zichzelf een beloning voor de Haagse vechtlust. De vechtlust werd ook gekoppeld aan een slim tactisch plan om afwisselend en fel te verdedigen en niet mee te hollen met Leidenaren.

In het spoor
Ook in het derde kwart liep ZZ Leiden eerst uit , waarna The Hague Royals weer enigszins in het spoor terugkwam en het een wedstrijd bleef. Pas in de laatste periode kon het meer ervaren team uitlopen op de wellicht wat moegestreden Haagse tegenstander. Het tempo werd opgevoerd en daarmee ook de scores. Aan het eind van de wedstrijd was het gat flink gegroeid – 90-64 – en wie de wedstrijd niet gezien zou hebben via de overigens redelijk dure livestream zou denken dat de Leidenaren een makkelijke overwinning hadden geboekt. Het wedstrijdverloop toonde echter een ander beeld en geeft alle hoop voor The Hague Royals in hun jacht op meer overwinningen. Topscorer werd  Kibi met 16 punten en ook nog eens 12 rebounds. Nog een curieus voorval bij de opstellingen. Eloi Nunako Sakardee stond bij beide teams opgesteld. De betreffende persoon  speelt toch echt voor Leiden al zou niemand in de staf van de Royals nee hebben gezegd tegen een gulle transferactie.